restauracja w Krakowie

Autentyczny włoski makaron inaczej jaki?
Jeśli idzie o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najogromniejsi fabrykanci i konsumenci na świecie konsumują na rok blisko pięćdziesięciu pięciu kilogramów pasty na osobę. Włosi są zapewne jedyną narodowością, która z radością zjada makaron znacznie więcej niż raz dziennie.

kuchnia włoska  Kraków

Włoski makaron – skąd ten fenomen?
Makaron od zawsze był we Włoszech uważany (oraz gotowany) jako danie kluczowe, a nie jako fundamentalne węglowodany, które akompaniują pokarmom jako danie akcesoryjne – np. w krajowej kuchni. Makaron – podany po przystawce i przed daniami mięsnymi lub ewentualnie rybnymi – jest następnym znakomitym przykładem zwyczajnej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej można odszukać makaron w formie ponad 300 przeróżnych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti oraz rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – oraz praktycznie niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których można utworzyć łatwe lub też wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.

Restaurants near Main Market Square

   

Jakim sposobem zrobić taki makaron?

•    Wszystko, czego należy do standardowego włoskiego makaronu to kompozycje takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na jednostkę, 1 jajko na każde 100 gram mąki oraz niewielka ilość wody.
•    Sposób wykonania jest równie prosty, co lista składników – po prostu wypada je wszelkie połączyć, wymieszać oraz ugnieść do uzyskania jednakowej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, by z pół godziny „odpoczął”.
•    Kiedy minie ustalone 30 minut wystarczy ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik i pokroić w wstążki o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron zwykle gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.

Wobec tego, jeśli masz zamysł zrobić makaron, zrób to jak należy: po włosku. Tak przygotowany makaron napełnij za pomocą ulubionych prawdziwych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez jakichkolwiek gotowych fixów czy słoików. Jedynie wtenczas można w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara czy też innym, równie apetycznym daniem. Prosto, czysto i apetyczne -o to chodzi!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *